Karl Raats logo black

Het Mag van Karl

Lees meer

Authentiek is het nieuwe fake

“Be yourself, everyone else is already taken”, zou Oscar Wilde gezegd hebben. Zou, want er bestaat geen enkel bewijs van. (Lees maar) Maar goed, waar ik me veel meer zorgen over maak, is hoe dit soort jezelf-zijn-statements er in de praktijk uitzien tegenwoordig.

Het fenomeen heeft iets van de eerste dag van de koopjes, maar dan alle dagen van het jaar. De deuren vliegen open en iedereen trekt en duwt zich richting de rekken met leukste én echtste versies van ‘zichzelf’. Lastige combi.
Maar wel een onontkoombare personal branding oefening. Je bent tenslotte je eigen merk, willen of niet. Net zoals je niet niet kunt communiceren, kan je niet niet een merk zijn. Dus huppekee, struikelend over eigen voeten en springend over diegenen die gestruikeld zijn, 
allen op zoek naar onszelf. Verder geen druk hoor.

Poster boys & girls

Zij die reeds ontdaan zijn van een foute ademhaling, rood vlees en stressbaan, denken dat ze aan de persoonlijkheids-rat-race wisten te ontsnappen, think again. Jullie zijn de poster boys & girls van het authentieke leven.

Authenticiteit zo puur als de bijbehorende, obligate stockfotografie. tweet

Sla er de standaard ideaalbeelden maar eens op na die het zoveelste artikel over jullie pure levensstijl vergezellen: Je ziet er jonger uit dan je bent en hebt geen kilo te veel. (so what else is new?) Of je bent een kranig yoga-oudje dat op haar 90ste nog steeds met sprekend gemak een paar ledematen strikt, zonder daarvoor een glijpartij van de trap nodig te hebben, waarna het drie weken duurt alvorens iemand bedenkt dat oma al een tijdlang niet meer gebeld heeft en er wel héél erg veel post uit haar brievenbus puilt.


Authenticiteit is het nieuwe fake - Karl Raats
Obligate stockfotografie en binnenkort je eigen label…

En kijk eens naar de omgeving waar je je zonnegroet ten beste hoort te geven. Je hebt het financieel duidelijk voor mekaar, woont in een passieve woning vol natuurlijk licht, omgeven door groen, klaterend water en onmogelijk gestapelde keien. Of toch een Ikea canvas daarvan. En vergeet de jongste editie van Happinez, geflankeerd door een Rituals geurkaars op het bamboo salontafeltje niet. Is dit onthecht, of eerder ont-echt?

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor de authentieke mens zijn eigen ISO norm scoort en als traceerbaar EC label op zijn/haar pilates kont gebrandmerkt krijgt. Zo puur als de bijbehorende, obligate stock fotografie. Bah. Ga toch spelt eten!

De authenticiteit-pikorde

Nochtans, ik ken er anders wel een paar hoor. Mannen en vrouwen die het recht zichzelf te zijn op ninja-niveau beoefenen. Al waren die altijd al zo, enkel maar zichzelf, ook zonder voornoemde attributen. Je kent het type wel. Omringd door ‘echte vrienden’ die uitsluitend tot taak hebben hen het recht zichzelf te blijven door dik en dun te verdedigen tegenover die domme en jaloerse buitenwereld. Dat zijn authentieke ‘vrienden’ tenslotte voor.

Ooit al een authentieke klootzak betrapt op moeite hebben met zichzelf zijn? tweet

Geven die ‘vrienden’ een kritische krimp, dan worden ze ontmaskerd als huichelaars en geheid vervangen door een vers dozijn echte, maar dan ook echte vrienden.
Een bijzonder kenmerk van dit soort authentiekeling is zijn/haar complete onvermogen de gunst van het zichzelf blijven ook aan anderen te verlenen. Zo garandeert de zich-zelf-blijver, middels vervangbare anderen, zich de bovenste stek in de authenticiteit-pikorde, waardoor het hem/haar niet de minste risico kost om die dingen te zeggen en te doen waar jij – terecht overigens – voor ontslagen zou worden.

En zo is maar één enkel iemand die er zonder moeite en scrupules steevast in slaagt zichzelf te blijven: de klootzak. Ga het maar eens na. Ooit al een authentieke klootzak betrapt op moeite hebben met zichzelf zijn en blijven?

Winnen door niet meespelen

Voor de rest van de meute is het wringen en wroeten om, al was het maar 5 minuten per dag, een ik-momentje te creëren dat niet wordt vergald door een schuldgevoel dat vervolgens 23 uur en 55 minuten aanhoudt.

Het loont pas de moeite jezelf te blijven wanneer je jezelf geworden bent. tweet

Geen kunst dat je neigt naar authenticiteit uit een potje. Net zoals schoonheid, jeugd en aanzien al jaaaren op die manier beschikbaar zijn. De authentieke mens by Nivea, Estée Lauder, Biotherm… het is dat, of die klootzak zijn. Aan beide zit een luchtje.

Wellicht is de enige manier om dit spel te winnen: het spel niet meespelen. Jezelf blijven gaat overboord, omdat het allicht pas de moeite loont jezelf te blijven wanneer je jezelf geworden bent. En dan is het maar te hopen dat je daar nooit aankomt.

Hoe dat werkt? Goeie vraag. Misschien is je spiegelbeeld met onversneden zelfspot aanspreken een goeie plek om te beginnen.

Want voor je je aangesproken voelt, aan wie denk je dat bovenstaande brainwave gericht is?

Karl Raats is jouw flamboyante Keynote Spreker, Inspirator & Coach naar "Meer Zin Wekkend" werken en ondernemen. De spreker van het jaar 2016 helpt professionals, in charmant Vlaams of piekfijn Brits, om creativiteit en bevlogenheid tot profijt te kneden.