Karl Raats logo black

Het Mag van Karl

Lees meer

Behandel mij als vrouw

Een tijd geleden stond ik na twee voorgaande sprekers een rondje vragen uit de zaal te beantwoorden. Vraagt een aanwezige dame: “Wat mij opvalt, is dat het weer alleen maar heren zijn. Waar is de dame in dit gezelschap?”
Applaus.
“Mannen komen blijkbaar makkelijker op een podium dan dames. Wordt het niet eens tijd dat de dames net zoveel kansen krijgen als de heren om hun verhaal voor het voetlicht te brengen?”
Begrijpelijk, opnieuw applaus.

Verwacht van mij geen: “Groot gelijk. Ja. Vrouwen moeten dezelfde behandeling als mannen krijgen.” tweet

Die vraag wordt, in allerlei varianten, vaker en vaker gesteld. En dat is goed en terecht. Ik zou me kunnen verschuilen achter het feit dat ik nooit insta voor de selectie van sprekers, maar de kwestie is te belangrijk om achteloos weg te wimpelen. Al krijgt de vraagsteller van mij zelden het antwoord waar hij/zij op hoopt. Verwacht van mij geen: “Groot gelijk. Ja. Vrouwen moeten dezelfde behandeling als mannen krijgen.” Waarom niet? Omdat de gemiste kans onvergeeflijk groot zou zijn.

Van vorm en inhoud

Een goeie spreker – man of vrouw – is in mijn beleving iemand die zowel inhoud als vorm op orde heeft. Hij/zij heeft inhoudelijk een meerwaarde te bieden en weet die te brengen op een manier die de inhoud van de boodschap tot de zoveelste macht versterkt. Klaar. That’s it. Meer niet, maar ook niet minder.

Ik ken best wat mannelijke sprekers bij wie de vorm he-le-maal top is, maar die inhoudelijk niks zeggen. En andersom. Mannen die met kennis van zaken de zaal binnen de 5 minuten comateus krijgen. Een prestatie op zich, maar niet een waar je met plezier de factuur voor betaalt.

Echter, ik ken geen enkele spreekster die succesvol in het vak zit én van wie niet wordt verwacht, geëist zelfs, dat ze zowel vorm als inhoud écht beheerst.

Behandel spreeksters net als sprekers. Behandel sprekers als spreeksters! tweet

Ik ken echter wel een aantal vrouwelijke sprekers, met enorm potentieel, die niet doorbreken omdat ze zo streng zijn op zichzelf dat ze onnodig afhaken, waar een man ongegeneerd doorstoomt naar het podium.

Daarom is mijn antwoord: We moeten de vrouwelijke sprekers niet gaan behandelen als hun mannelijke collega’s. We moeten mannelijke sprekers gaan behandelen als hun vrouwelijke vakgenoten. Vorm en inhoud op orde, of geen opdracht. En mannen, wij mogen best wel (nog wat) strenger in de spiegel kijken met de vraag of we wel goed genoeg zijn. Zelfs wanneer we geen tegenwind krijgen, uitgerekend dan! Uit respect voor het publiek, het vak, onze vakgenoten – of dat nu mannen of vrouwen zijn – en onszelf. Of dat betekent dat ikzelf na vandaag nog werk heb, laat ik in het midden.

Het beste van twee standaarden
Ongelijkheid sprekers vs spreeksters
Het beste van de twee standaarden verenigen?

Maar er is een tweede element.
De eis die dames, veelal impliciet, opgelegd krijgen mbt vorm en inhoud heeft in de praktijk tot doel hen van het podium te weren ten voordele van de mannelijke spreker, die niet aan die strenge voorwaarden moet voldoen.

Die dubbele standaard, waaraan zowel mannelijke als vrouwelijke gate-keepers zich schuldig maken, is dramatisch voor iedereen.

  1. Voor de spreekster, want hij ontneemt haar de eerlijke kans om haar kennis, kunde en bevlogenheid met een publiek te delen.
  2. Voor de spreker, want hij ontneemt hem de spiegel die hij nodig heeft om sneller, steiler te blijven evolueren.
  3. Het publiek, want het blijft verstoken van vele, goeie spreeksters en wordt geconfronteerd met te veel ondermaatse sprekers.
  4. Wat ook maakt dat het vak aan waarde, letterlijk en figuurlijk, inboet.

Waarom niet de strengste van de twee standaarden hanteren voor mannen én vrouwen? Maar dan met het oogmerk sprekers én spreeksters aan te jagen. Eis een topprestatie van eender welke spreker/spreekster zodat professionals en hun publiek er beter van worden.

Karl Raats is jouw flamboyante Keynote Spreker, Inspirator & Coach naar "Meer Zin Wekkend" werken en ondernemen. De spreker van het jaar 2016 helpt professionals, in charmant Vlaams of piekfijn Brits, om creativiteit en bevlogenheid tot profijt te kneden.