top of page

HOE EEN SUCCESVERHAAL SCHRIJVENVan alle mensen die zeggen een boek te willen schrijven, hoeveel beginnen eraan? Van alle mensen die eraan beginnen, hoeveel krijgen hun manuscript af? Van alle mensen die een manuscript hebben, hoeveel sturen het op naar een uitgever? Van alle manuscripten die naar uitgevers worden verstuurd, hoeveel worden er uitgegeven? Van dit laatste bestaan er cijfers. Minder dan 1%.


Van alle titels die worden uitgegeven, hoeveel exemplaren worden er gemiddeld van verkocht? Zit je neer?! Tussen de 44 en 57 exemplaren, al naargelang de bron. (Laat dat even binnenkomen)


Van alle uitgegeven schrijvers in de lage landen, hoeveel kunnen er leven van hun pennenvrucht? In Nederland en België opgeteld zo ongeveer 120, of pakweg 1 op 250.000 inwoners.


Wie pen en papier pakt met als doel een beroemd, gevierd en welstellend schrijver te worden, kan zich maar beter bekwamen in de Wim Hof-methode (oké zijn met dagelijks ijs- en ijskoude douches).


Schrijf alsjeblieft geen boek omdat je beroemd wil worden. Schrijf het omdat het verhaal geschreven wil worden. Omdat jij er jezelf in verliest en dus telkens weer een beetje vindt. Omdat het verhaal jouw handen gekozen heeft om op papier te landen. Omdat je niks hebt met uren, dagen, maanden, jaren tellen en daaraan het recht meent te ontlenen succesvol te mogen, of godbetert, te moeten worden.


Noem mij een vak waarvoor dat niet geldt. Bak alsjeblieft brood omdat het je ziel voedt. Ontwerp interieurs omdat het je hart sneller doet slaan. Verzorg plantsoenen omdat een verzorgd perkje je verblijdt. Sta een stervende patiënt bij omdat er niks zinvoller is voor jou in dat moment. Sta voor je klas omdat je voor iets staat waar je achter staat...


Je spendeert de beste uren van je dag en de beste jaren van je leven aan dat wat ‘je werk’ heet. Laat het in vredesnaam iets zijn dat jouw moeite en tijd waard is. Iets dat jou waard is en jij op jouw beurt waardig dient en draagt. Zo schrijf jij iedere dag opnieuw jouw eigen succesverhaal.


 

Lees, reageer op, en deel de LinkedIn versie van dit artikelKommentare


bottom of page