top of page

MAG JE JE WERK GEWOON LEUK VINDEN?Mag je je werk gewoon leuk vinden? Klaar?!

Zonder dat je een 'purpose' of een 'why' hebt die rechtstreeks uit de trailer van een Hollywood film lijken te komen? (incluis epische muziek)


Wat nu als je een ingenieursbureau bent en je vindt het gewoon gaaf om ingenieur-dingen te doen? Of je geeft gewoon idioot graag les? Of je wordt blij wanneer je klant zegt dat je brood en gebak lekker ruikt? Punt. Kan dat niet (ruim) voldoende zijn?


Ik krijg jeuk van het soort statements die door niemand in het bedrijf gekend, laat staan gedragen, worden. Het soort duur geformuleerde corporate bladibla die vol ronkende, maar vooral vage wereldverbeterende beloftes staat, die niemand echt kan controleren op (opr)echtheid. Gruwelijk.

De organisaties die ik ken die écht een doel hebben dat henzelf overstijgt en waarbij je aan alles en iedereen merkt welk een energie en voldoening men daaruit put, kan ik op één hand tellen. En eerlijk? Ik vind dat prima zo.


En dan gebiedt de intellectuele eerlijkheid me wel om mijn eigen 'over Karl' met je te delen zodat je hier zelf ook wat van mag vinden. Op mijn website klinkt dat als volgt:

----------


Ik heb geen poëtisch ‘purpose’. Geen welluidend ‘why’.

Wat ik wel heb, is een gezin waarvoor ik strompelend en struikelend een goeie papa en echtgenoot tracht te zijn.


Wat ik jou te bieden heb, is dit oprechte verlangen: dat we de uren die jij dag in dag uit, net als ik, niet bij je geliefden spendeert - a.k.a. je werk - nog meer de moeite doen lonen.


Dat we ze samen zo zinvol maken dat je er steeds meer zin in hebt. Meer Zin Wekkend dus. Ook iets om strompelend en struikelend naar te streven, me dunkt.

----------

Verre van perfect, ongetwijfeld. Maar meer kan en wil ik er niet van maken. Ik word gewoon heel erg blij van wat ik op een podium mag doen met en voor mensen. Klaar. Mag het?


PS: Oh, en nog iets, mag ook het woordje 'passie' naar de prullenmand ajb? "Ik heb een passie voor..." mag nog zo goed bedoeld zijn, het werkt niet. Vergelijk het met het vertellen van een goeie grap. Als je de grap moet uitleggen, was het allicht geen goeie grap. Hetzelfde geldt wanneer je moet uitleggen dat je passie hebt. Show, don't tell, heet dat. Zodat anderen over jou zeggen hoe gepassioneerd je bent. Pas dan hebben ze de 'grap' begrepen.


 

Lees, reageer op, en deel de LinkedIn versie van dit artikelComments


bottom of page