top of page

OVER JOUW VERZWEGEN TALENT

Bijgewerkt op: 28 mrt.We MOETEN het over jouw angstvallig verzwegen talent hebben !


Want wat is #talent eigenlijk?

1) Het is iets dat inherent is aan jou, en

2) bovengemiddeld aanwezig is.

Maar het is niet automatisch een vaardigheid.

Het is bijvoorbeeld niet omdat je muzikaal bent dat je meteen ook piano kan spelen. Het één maakt het ander wellicht wat makkelijker, maar de vertaalslag van talent naar vaardigheid is nog steeds nodig om impact te hebben.


Voor een hele rits talenten vinden we dat de logica zelf:

Muzikaal talent, schrijftalent, danstalent, wiskundig talent, organisatietalent, humoristisch talent...

We noemen die dingen een talent, niet alleen omdat ze voldoen aan de twee basisvoorwaarden, maar ook omdat het voor de hand ligt wat we daaraan zouden kunnen hebben. Omdat we er onze boterham mee kunnen verdienen, omdat we er een probleem mee kunnen oplossen, omdat het anderen kan helpen...


Maar wat met talenten waarbij die link niet meteen duidelijk is?


Neem bijvoorbeeld dyslexie?

Iemand met dyslexie heeft o.a. het talent om woorden en letters anders te ervaren. En dat is wel degelijk een talent want het is inherent aan die persoon en bovengemiddeld aanwezig. Wij – de buitenwereld – zien alleen de kaarsrechte lijn niet tussen dit talent en een vaardigheid waar iemand op zit te wachten. En omdat wij dat niet zien, noemen we het talent geen talent, maar een probleem. En omdat wij het een probleem noemen, ziet de getalenteerde persoon het vaak ook zo.


Ander voorbeeld: wat met iemand die het talent van het ongeduld heeft?

Zo iemand voelt feilloos aan wanneer er genoeg geluld werd en we dringend moeten gaan poetsen. En geef toe, gelet op het vergader-fetish-gehalte van de doorsnee organisatie is dit talent van ab-so-lu-te meerwaarde. Alleen, ongeduld is niet automatisch een vaardigheid. En de rechte lijn tussen dit talent en haar meerwaarde ligt niet voor de hand.

Maar mensen op het juiste moment meekrijgen, de noodzaak van in beweging komen overbrengen en actiebereidheid aanzwengelen zijn wél vaardigheden die wél van meerwaarde zijn. En wie is er beter geschikt dan die collega met ongeduldigheidstalent om op het juiste moment dat soort positieve impact te hebben?

Welke probleem-talent heb jij dat je liever verborgen houdt voor de buitenwereld? Welke vertaalslag verdient jouw talent opdat jij en de mensen om je heen er beter van zouden worden?


We hebben het niet over leuker formuleren. We hebben het niet over reframen. Het gaat om de vraag of we alleen maar kaarsrecht rechtdoor willen of we erop vooruit willen gaan? Daarbij hebben we ieders talent meer dan nodig. Toch?

 

Lees, reageer op, en deel de LinkedIn versie van dit artikelComments


bottom of page